De Lijsterbes

De biologische groenten komen van Tuinderij de Lijsterbes. De tuinderij bestaat al zo’n 20 jaar en levert biologische groentepakketten in de regio Nijmegen. Het EKO team bestaat uit Erik en Sandra, Kees en Els. Wekelijks oogsten zij voor zo’n 1000 pakketten de groenten, pakken het in en bezorgen het in Nijmegen en omgeving. Ook leveren ze groenten aan een aantal lokale initiatieven zoals Groentewoud! Alle groentes zijn biologisch gecertificeerd. De lijsterbes is aangesloten bij de Skal onder nummer 006302. De lijsterbes bezorgt de groentes aan Groentewoud met een elektrische bus, daarna zorgen wij dat het per fiets verder wordt verspreid in de wijk.

De Woerdt

Het fruit komt van de Woerdt een fruitbedrijf in Ressen, net buiten Nijmegen waar ze sinds 1977 diverse soorten appels, peren, kersen, morellen, mispels, walnoten en pruimen telen. Sinds 1985 wordt er milieuvriendelijk geteeld, nuttige insecten worden bijvoorbeeld ingezet om voor het fruit schadelijke insecten te bestrijden. Het bedrijf is Global Gap en Planet proof gecertificeerd en voldoet aan strenge en bovenwettelijke milieu eisen. Van hun fruit maken ze ook heerlijke sappen die per fles of saptap ook in het assortiment bij Groentewoud zitten. Groentewoud neemt ook eitjes af van de kippen die daar rondom de kippenkar scharrelen.

Het Bakkerscafé

Het brood komt van het Bakkerscafé, een kleinschalige, biologische bakkerij in Nijmegen. Het is een social Enterprise die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de samenleving een plek biedt, waar ze zich op hun eigen niveau optimaal kunnen ontwikkelen. In de bakkerij wordt 7 dagen per week vers biologisch brood en smaakvol banket gebakken. Het deeg wordt meermalen gekneed, mag lang rusten en rijzen en wordt dan pas knapperig afgebakken. Leuk detail is dat ze bakken met meel dat gemalen is door de Witte Molen uit Nijmegen. Dat is de molen waar Groentewoud ook haar biologische bakproducten haalt.

De Diervoort

De kaas en straks ook andere zuivelproducten komen van boerderij de Diervoort. Deze boerderij is al honderden jaren oud en hoorde vroeger bij het dorp Hatert. Sinds 1997 hebben Theo en Ine Hopman op de boerderij een winkel geopend om de zelfgemaakte kaas en zuivelproducten te verkopen. In de kaasmakerij worden op ambachtelijke wijze boerenkaas gemaakt en diverse zuivelproducten zoals, karnemelk, yoghurt, volle melk, vanille vla, chocolademelk en kwark. Op de boerderij worden ongeveer 45 melkkoeien gehouden. Deze koeien worden twee maal daags gemolken en gaan in de lente, de zomer en het najaar zoveel mogelijk naar buiten.

De Witte Molen

De molen dateert van 1760. De Witte Molen is de enige volledig werkende molen in Nijmegen die echt alles zelf maalt. Ze verwerken op volledig ambachtelijke wijze biologisch geteelde granen. Het blijft indrukwekkend om de molen te zien draaien. Echt leuk om eens langs de molen te fietsen als je in de buurt bent. Benieuwd hoe de molen er van binnen uitziet? Op de website van de Witte Molen kan je een virtuele tour bekijken, hopelijk kan je over een tijdje de molen weer in het echt van binnen bezichtigen, dat blijft echt een beleving!